Krov i potkrovlje

Vjerojatno najteži tehnički zahtjev na izgradnju ove građevine uvijet je njezine minimalne mase. Lol! Treba masu minimizirati kako bi ovo modificirano vozilo ostalo u istoj klasi po svojim dimenzijama kao i originalna kamp kućica. Do registracije, njezine procedure, zahtjeva, birokracije, te implikacija i raznih mogućnosti tek će kasnije doći, i za sada ne bih puno o tome pričao ni razglabao, ali planiram obaviti i jedno orijentacijsko vaganje čim kuća bude u “ključ u ruke” statusu (a to je asap).

Masa je minimizirana korištenjem minimalne količine građe, i krov je odličan primjer toga. Za nosače krova, tzv. rogove, korištene su obične 24mm daske, spojene spojnicama na svojim spojnim mjestima : ). Slijedi OSB sloj koji nosi same krovne žlijebove, čija je masa točno prepolovljena eliminacijom pola njegove površine; zadovoljavajuće su poslužile uzdužno rezane OSB “daskotrake”. Nakon OSBa tu je zaštitna folija, a krov prekrivaju ploče bitumenskih valovitki.

S unutarnje strane, na kraju izgradnje, postaviti će se stiropor kao najlakša termo izloacija, a umjesto unutarnjeg drvnog pokrova obložiti će se strop tkaninom (možda onom lijepom grubom pletenom tkaninom od koje se izrađuju vreće, “burlap” materijal; gdje li se samo može povoljno nabaviti? traži se kojih 18 kvadrata..). Ali ovo će se obaviti među posljednjim radovima, nakon useljenja, što je jedna ugodna mogućnost koju nudi ovo doba godine.

Na krovu su preostale još dvije, tri dorade, modifikacije. Prva je popunjavanje rupica na samom vrhu krova, na liniji na kojoj se spajaju obje strane krova (na sljemenu), kako se ptice tu ne bi nekontrolirano naseljavale. Iako suživot sa ptičicama zvuči predivno na prvu, riječ je u raznim krugovima među ljudima da one znaju raskopati rupe u izolacijskim materijalima, i prokljucati razne ispune i materijale, pa ću za njih predvidjeti platforme za gnijezda na stražnjem zidu, i to ispod krovišta, gdje će pronaći puno bolju zaštitu od kiše, i gdje će ih se bolje moći fotografirati (bitna stvar). Druga modifikacija tiče se prozirne krovne stijenke radi povećanja količine sunčevog svjetla. Jedan dio bitumenske valovitke zamjeniti će se sa valovitkom od prozirnog pleksiglasa, i time će se povećanjem propusnosti krovne luminiscencije dobiti extra unutarnja luminoznost! Sjaji sunce, sjaji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *