Maleni pokretni domovi

“tiny mobile home”, ili maleni pokretni dom, je pojam kojim se opisuje jedan moderni trend stanovanja i redukcije životnog stambenog prostora, kroz istovremeni pokušaj povećanja kvalitete života. Već popularna društvena pojava u zapadnijim i sjevernijim zemljama, to je situacija u kojoj se domitelj odlučuje odreći pojedinih komfora građanskog življenja, i u praksi preispitati svoje životne potrebe i vezu sa svojom stvarnom okolinom i zajednicom. Naravno, motivacije se razlikuju.

Kvantitativno gotovo svaki aspekt stambene okoline podijelite sa željenim faktorom, i dobivate model stanovanja koji se naziva “tiny mobile home”, i mod življenja na koji sam se i ja odlučio u trenutnoj fazi života. Evo par primjera i uzora predivnih malenih mobilnih domova koje uzimam za svoju inspiraciju. Kreacije autora dolaze u najrazličitijim oblicima, kontekstima, realizacijama. Moj će dom ipak biti prilično različit od ovih predivnih primjera, u puno svojih aspekata, ali ovdje idemo korak po korak.

5 Comments

 • Lidia says:

  dragi Ur,baš si me razveselio…super akcija,super ideja…želim tebi i svima tvojima dragima koji ti pomažu uspješnu,veselu gradnju tvog malog doma…..sa veseljem ću pratiti,veliki zagrljaj Lidia

 • Vedran says:

  Svaka čast!
  Evo još primjera
  http://www.vastucabin.com/tiny-house-guide
  Lp

 • nikola bozic says:

  Pozdrav, prvo velika čestitka na ideji, ustrajnosti i izvršenju. I u meni je počeo raditi neki crvić. Daj mi samo molim te reci ako možeš, kako je to sa registracijim, koliki je to godišnji trošak i čega se baš u grubo moraš držati?
  Hvala unaprijed

  • iuravic says:

   Nikola, na kraju nisam se odlučio za registriraciju kućice. Naime, u to mi je od početka bio jedan od bitnijih ciljeva i držao sam se tijekom izgradnje svih propisa kako bih to mogao napraviti i ostati u zadanim gabaritima, ali na samom kraju odlučio sam se preskočiti taj korak jer sam uvidio da me sama registracija nije više interesirala. Ali ukratko, ako poput mene uzimaš neko vozilo koje modificiraš u kućicu (ja sam kupio Adria kamp kućicu iz ’82, uklonio sve iznad nosive platforme i na njezinoj platformi izgradio kućicu), onda trebaš zadovoljiti propise definirane u “Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama” koji možeš pronaći na stranici Narodnih novina. Tu se radi o zahtjevima poput dimenzija, težine, potrebnih oznaka i elementima potrebnima za sigurnost na cesti. U Velikoj Gorici postoji Centar vozila Hrvatske gdje se izvrši ispitivanje i odobri modifikacija vozila. Druga je opcija potpuno izpočetka graditi i nosivu platformu, osovinu, itd. a taj proces nisam proučio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *