Početak! Platforma za kuću

Sisak, 23.9. 12:26, babljeg ljeta gospodnjeg, sunčanje i kava na sisačkoj promenadi kraj Kupe. Nakon okrijepljujućeg sna u prohladnoj šumi na brdu u okolici, i otrijeznjujućeg jutarnjeg kupanja u majci Rijeci, vrijeme je za još malo birokracije.

Ako želite izgraditi mobilnu malenu kuću i mobilni dom za sebe, prije svega potrebna vam je teretna platforma na koju ćete je smjestiti. Nova, pees-ovska teretna prikolica koštati će vas kojih 35,000 kn, a ni rabljenu nisam pronašao znatno jeftinije. No, tko traži taj i nađe — alternativu. Jedan zanimljivi i dragi čovjek (profesionalni pilot, burzovni meš(e)tar, bezobzirni surfer i hobistički graditelj automibila) savjetovao me je da pronađem jeftinu, napuštenu kamp prikolicu i odrežem… sve… i iskoristim njezinu platformu za svoje mobile potrebe ! Naime kamp prikolica kao takva je već dimenzionirana za slične gabarite, posjeduje se, i čak registrira kao “prilično legalno” rješenje (barem do prve homologacije, ali o tome kasnije… puuuno kasnije). Kao reakcija na njegovu necenzuriranu genijalnost, prvo sam malo zanijemio, zatim se počeo zadovoljno i glasno smijati briljantnosti te ideje, a evo nakon 3,5 tjedana još se uvijek smiješim i nakrivljenost usana nije sasvim popustila. Genijalno !!

Dakle, u Sisku sam pronašao nesavršeno savršenu kampicu za 3000 kn, i upravo se udvaram i činim sve da bih ugodio birokratskom aparatu : ) Do sada sam na svoj auto instalirao eurokuku, u Sisku dobio probne tablice za kampericu, a popodne je vozim na tehnički pregled, zatim kupujem, plaćam porez i prepisujem na svoje ime. Zaključno sa time kampica postaje moja i vozljiva na cesti !

Nakon kratkog ego inkrementiranja, suočavam se sa sljedećim dijelom procesa, a to je pravi, zbiljski proces izgradnje. Napokon… nakon kojih godinu dana inkubacije u promišljanju i maštanju, sada me ledeni trnci ugode prolaze od čistog iščekivanja i razmatranja neprebrojivih mogućnosti… 3, 4, idemo !!

4 Comments

 • Daniel says:

  Dobra cijena za kućicu 🙂 Pitanje- zašto ne živjeti u kućici? Zbog čega želiš rastaviti i iskoristiti dijelove? Po čemu je tvoja “ciljna kuća” različita tj. bolja od standardne kamperice?

  • iuravic says:

   Daniele HVALA ti na pitanjima !!! 🙂

   Zašto ne živjeti u kućici ? To je razumno pitanje, ali jednako tako onda se može pitati i zašto živjeti u kućici. Rekao bih da je to individualno. Sva sreća da sam već svoje vlastite motivacije unaprijed raspisao ! : )

   Ova ideja sa starom kampicom koja se reciklira u platformu je isključivo odabrana radi cijene; vidiš da je ušteda samo na platformi preko 30,000kn, i to je dovoljno dobar razlog. Ali da sam kojim slučajem pronašao povoljnu pravu teretnu prikolicu do kojih 5, 6 tisuća kn, vjerojatno bih se na nju odlučio. Stabilnija je i ima znatno veću nosivost. No, za moje potrebe vjerujem da će i ovo biti dovoljno. Možda se kasnije ispostavi da sam pogriješio, pa ću trebati tražiti alternativu. Ali cijena od 3000kn koju inicijalno plaćam čini mi se odličan ulog i potencijali dobitak je zbilja velik.

   Moje omiljeno pitanje je tvoje posljednje ! Subjektivno govorim kada kažem da kampericu kao trajno stambeno rješenje doživljavam kao nešto što ljudi odabiru iz nužde; to je jedan moj estetski dojam. Dok kuća sa kosim krovom, od drva naspram plastike, obojana po želji, izgrađena svojim rukama i namještena po volji meni daje osjećaj doma, a ne samo kuće. Prvi glavni razlog je dakle estetika, a drugi funkcija, jer vjerujem i da ću puno bolje moći sam izolirati svoju kuću za zimske situacije našeg podneblja. Ljetne kampice su prilično mršavo izolirane, nisu zgodne za veće hladnoće. Za zimske ne znam.

 • Daniel says:

  Da, ono što me jučer zaprepastilo su izrazito tanki materijali. Jači udarac nogom ju gotovo probija. Kužim da je to ljetna opcija i da treba biti što lakša, ali kako su onda došli do tih nabrijanih cijena po kojima se nove kamperice prodaju….
  Jednom dijelu mene je ipak bilo žao što smo je rastavili jer je sve u svemu bila dosta dobro očuvana i potpuno funkcionalna. Koliko debelu izolaciju planiraš staviti?

  • iuravic says:

   Još su otvorene sve mogućnosti, vjerujem da će se pojedine specifikacije mijenjati, ali sada planiram 8cm termo izolacije. Ova je kamperica imala 2 cm, a na nekim djelovima i manje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *