Korak unatrag – zašto ?

Do sad nemam velikog iskustva u gradnji, ali imam malo iskustva u izgradnji velikog. Moji dragi prijatelji, građevinsko, glazbeno, životno-društveni suradnici i učitelji izgradili su sebi (slijedi moj vlastiti doživljaj njihovog djela, ali imajte na umu da je ovo opis osobe koja sebi gradi kućicu dimenzija 2,4 x 3,9 m… ) moderni dvorac u šumi, koristeći eko materijale sa vlastite zemlje i okolice, načela dinamičke arhitekture i dizajna, a ujedno i visokih građevinarskih sigurnosnih normi. I od tada se osjećam vrlo ugodno i samopouzdano dok mašem čekićem, držim motornu pilu (zapravo i čak prilično samouvjereno…), boravim na skalama i verem ljestvama, miješam glineni mort za izolaciju, i čudim se principima geometrije i voćarske fizike. Dakle, vjerujem svojim sposobnostima. Zašto i ne bih? Ne pronalazim ni jedan valjan odgovor na ovo zanimljivo pitanje.

Možda će me netko kasnije pitati o motivaciji kod izgradnje ove kuće, pa ću o tome nešto sada odmah napisati, da se u buduće mogu fokusirati na zabavno piljenje, čavlanje i življenje. O malenom mobilnom domu ozbiljno maštam već duže od godine dana, i promislio sam dobro o većini implikacija. Sada je idealno vrijeme u mom životu da ostvarim ovaj svoj san, a ovo su moje glavne motivacije:

 • već preko 10 godina živim u istom stambenom prostoru i osjećam da je promjena dobrodošla
 • iskustvo gradnje kuće i svojeg doma vlastitim rukama
 • istraživački podvig, putovanje, život u izravnijem kontaktu sa snijegom, kišom, suncem i hladnoćom
 • ispitivanje i sagledavanje vlastitih životnih potreba i želja kroz praktičnu studiju
 • minimiziranje životnih troškova i povećanje kvalitete života
 • dijeljenje inspiracije i iskustva sa ljudima, povezivanje sa konkretnom društvenom zajednicom

Ima i još razloga zbog koji se odlučujem na izgradnju ovakve kuće, ali ovi su najbitniji. Moj je glavni cilj sagraditi kuću u kojoj ću živjeti sljedećih 1 do 3 godine. Otprilike takav vremenski period u skladu je s mojim dugoročnim planovima, a odgovara mi i u smislu da ne trebam postaviti preambiciozni zahtjev na samu građevinu; ipak je ovo prva kuća koju samostalno gradim.

3 Comments

 • Pupi says:

  <3
  sjajna ideja! sjajna motivacija!
  kad sam vidjela o cemu je rijec bas mi je bilo sto necu trenutno najbolje moci pomoci, ali sad kad vidim da je rijec o dugogodisnjem projektu veseli me ako cu nekada nekako u tom razdoblju moc pomoci…. =)
  i, naravno, svu srecu ovog svijeta zelim u izgradnji! =)

  • iuravic says:

   I ovakva jedna skladnost uzajamnog veselja i razumjevanja već je zbilja sasvim konkretna pomoć !!! 🙂
   Hvala draga Pupi !! , a s druge strane ja znam da tvoje bivanje pogotovo ovo zadnje vrijeme donosi vrlo aktivne rezultate.
   Tako da, također ja nudim svoju pomoć tebi ! I prije svega ooooogromno veseljenje i iščekivanje…

 • Pupi says:

  dugomjesecnom mislih =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *